ترسیم احجام پایه (کره ، مکعب ، هرم ، استوانه و مخروط)
عزاداری ها قبول باشه.نمیخوام بگم از عزاداری بزنید برای طراحی ولی اینم یادتون نره بالاخره.
قسمتهای ابتدایی درس دوم را هم بصورت موقت اینجا می گذارم که اونایی که هنوز تردید دارند شرکت کنند یا نه و اونایی هم هنوز نرفتند وسایلو بخرن یا وبلاگ درست کنند کمی تحرکشان بیشتر شود و جدی بگیرند.خیلی نمی توانیم منتظر بمانیم.
جواب سوالات و چک تمرینات اول را حتما انجام میدم نگران نباشید.
درس دوم ، قسمت نخست
این درس تقریبا مهمترین و پایه ای ترین درس این دوره است.اگر بتوانید به شکلی درست و اصولی سایه روشن ها و اختلاف تنالیته ها را روی احجام پایه دربیاورید ادامه کار بسیار ساده خواهد شد.چرا؟
چون تقریبا می شود بیشتر اشکال- حتی بسیار پیچیده - را به قسمتهای کوچکتری تقسیم کرد که این قسمتهای کوچک تر یکی از همین احجام پایه باشند.احجام پایه شامل مکعب ، کره ، هرم ، استوانه و مخروط.
سوال؟
برای نمونه آیا می توانید بگویید اگر بخواهیم قسمتهای مختلف صورت را به همین شیوه به احجام اصلی تقسیم کنیم کدام قسمتها شبیه کدام احجام می شوند؟(با تقریب البته).جند شکل دیگر را هم تصور کنید یا تصویرشان را ببینیدو این ساده سازی را انجام دهید.
اولین شکلی که ترسیم می کنیم یک کره است.یک کره سه بعدی که هم در طبیعت نمونه های فراوانی دارد (سیب و پرتقال و انواع میو های گرد) و هم در وسایل ساخت بشر ( انواع توپهای ورزشی).
از ین درس به بعد در تمامی ترسیم هایمان باید به جهت تابش نور بر روی جسم توجه کنیم.جسم یا در فضای آزاد است و نورهای مختلفی روی آن می تابد و سایه روشنهای مختلفی رویش ایجاد می شود یا اینکه بصورت آزمایشگاهی زیر دست ماست که برای راحتی کار و فهمیدن اصول نورپردازی و سایه زنی سعی می کنیم- یا فرض می کنیم - که فقط یک منبع نور و از یک جهت به جسم می تابد و از تابش نورهای دیگر در جهات دیگر صرف نظر می کنیم.
نور اگر به یک کره بتابد قسمت روبروی نور روشن می شود(highlight) قسمت پشتی آن تیره (dark) اما طبق چه الگویی؟آیا مرز بین قسمت روشن و قسمت تیره دقیقا مشخص است؟ آیا تمامی قسمتهای روبروی نور به یک اندازه روشنایی و قسمتهای پشتی هم بصورت یکسان و یک اندازه تیرگی دارند ؟ یا ممکن است سایه روشنهایی هم در قسمتهای جانبی ایجاد شود؟
به شکلهایی که در ادامه نشان داده ایم دقت کنید.واقعیت اینست که نور وقتی روی کره - و دیگراحجام پایه هر کدام متناسب با الگوی خود- می تابد هیچگاه در واقعیت دو قسمت روشن و تاریک خالص ایجاد نمی کند و دیگر هیچ.
در کره با توجه به فاصله و جهت و شدت منبع نور قسمتهایی از کره که روبروی نور هستند روشنی کامل پیدا می کنند و قسمتی هم از پشت کره دچار تاریکی کامل می شود. اما این همه ی ماجرا نیست.نور تقریبا روی سطوح می لغزد و گرادیانتی( شیبی از کم به زیاد یا بالعکس) از سایه روشنها ایجاد می کند طبق شکل ها و الگوی زیر:
1- در سطحی دایره مانند در قسمت روبروی منبع روشنی کامل ایجاد می شود(highlight)
2- روی یک نوار هلالی مانند مایل در قسمت پشتی به اندازه ای که در شکلها می بینید تیرگی کامل ایجاد می شود(dark)
3- در نیم کر�� روبروی نور هر چه از مرز انتهایی قسمت روشنی کامل به سمت کناره ها حرکت کنیم به تدریج(نه یکباره) و با شیب ملایمی (همان گرادیانت) تیرگی بشتری ایجاد می شود.به این قسمتها " نیم سایه " یا هافتون (halftone) گفته می شود.
4-در قسمت پشتی هم به تدریج که از قسمت تاریکی کامل به سمت کناره ها حرکت کنیم از تیرگی غلیظ به سمت تیرگی ملایم تر حرکت کرده ایم و در این بخش هم " نیم سایه(halftone) یا هافتون تشکیل می شود.
سوال و نکته ای مهم؟
آیا الگوی گرادیانتی یا شیب دار نیم کره ی جلویی و پشتی دقیقا یکسان هستند و تیرگی روشنی ها دقیقا مشابه هم هستند یا خیر؟ تیرگی کلی کدام قسمت بیشتر است؟
5- نهایتا در محل اتصال کره با سطح زیرین و به اندازه نواری کم عرض روی خود کره ، بر خلاف انتظار ، تیرگی نداریم و بالعکس نوری را خواهیم داشت موسوم به " نور رفلکسی " یا " نور بازتابی" روی تیرگی و سایه ایجاد شده که کمی آنرا روشن می کند.
خیلی خوب است اگر بتوانید دلیل فیزیکی و علمی ایجاد این روشنی را بیان کنید.کمی فکر کنید اگر نشد خودم می گویم.راهنمایی: از قوانین حرکت نور در خط مستقیم و بازتابش آن استفاده کنید.
6- کار سایه های روی سطح کره که تمام شد نوبت توضیح چگونگی ایجاد سایه و نیم سایه و سایه روشن روی " سایه ی افتان" کره است.قسمتهای نزدیک به محل اتصال کره با زمین یا سطح بسیار تیره و به تدریج که به سمت کناره ها حرکت کنیم بصورت گرادیانتی از تیرگی بیشتر به سمت تیرگی کمتر می رویم.اینجا همان نیم سایه تشکیل می شود.از قسمت انتهایی نیم سایه به سمت خارج هم نواری کم عرض و بسیار کم نور تشکیل می شود که تیرگیش کمتر از قسمت نیم سایه است و موسوم است به قسمت " سایه روشن".این قسمت آخری را معمولا خیلیها فراموش می کنند ترسیم کنند چون هنگام نگاه کردن کمی دقت بیشتری می خواهد.
مراحل ترسیم کره و سایه زنی
1- یک دایره را به کمک یک شی گرد یا بدون کمک آن ترسیم می کنیم و با توجه به جهت نور یک سطح دایره ای روبروی منبع جدا می کنیم و همچنین الگوی سایه افتان را نیز خط می کشیم.بقیه قسمتهای روی کره را یک پرده خاکستری ملایم می زنیم و همچنین یک پرده روی قسمت سایه ها.در شکل برای توضیحات قسمت سایه به سه قسمت تقسیم شده است.شما در ابتدا فقط یک سایه یکدست بزنید و کمرنگ(شکل1)
2- با محوکن و خیلی ملایم سایه ها را یکدست می کنیم(شکل2)
3- به اندازه ای یک نوار هلالی شکل- همان که در شکل 3 می بینید- یک پرده دیگر خاکستری به قسمت پشتی کره اضافه می کنیم.به مقدار کمی می توانیم فشار دست را در قسمتهای مرکزی همین نوار بیشتر کنیم.چون در عمل قسمت میانی تیره تر از کناره هاست.
4- دوباره با محوکن این قسمت را روی کناره هایش می کشیم که مرز تند و تیز ایجاد شده ملایم شود و حالت گرادیانتی و شیب طبیعی به خود بگیرد.(شکل 4)
5- اگر قسمتی که بعنوان " محل تشکیل نور بازتابی" تعیین کرده ایم تیره شده است با پاکن اتودی پاکش می کنیم و کمی با محوکن تیرگی خیلی ملایمی رویش ایجاد می کنیم.مطابق شکلها
6- در قسمت سایه ها هم تقریبا مراحل مشابهی طی می شود.بعدمرحله اول و محوکردن یک پرده یا دو پرده قسمتهای نزدیک به حل اتصال را تیره تر می کنیم و باز با محوکن آنها را به سمت کناره های می کشیم که مرز تند ایجاد نشود.قسمت سایه روشن بیرونی را نیز به اندازه همان سایه ی بار نخست می گذاریم و فقط با محکن یکدست می کنیم.
7- در نهایت اگر خطوطی ناخواسته وارد قسمت روشنایی جلو کره شده بودند می توان با پاکن آن قسمت را پاک کرد.
تمرین:
سه کره در سه اندازه مختلف- همه در حول و حوش همین اندازه تمرین- ترسیم کنید و با جهت های تابش متفاوت - که سایه روشنهای متفاوت ایجاد می کنند- سایه زدن آنها را تمرین کنید.
اندازه سایه افتان:
شکل زیر هم شیوه تشکیل سایه افتان و اندازه اش را نشان می دهد.هر چه منبع نور به سطح افق نزدیکتر باشد و پایین تر ، اندازه سایه بلندتر می شود مشابه همان اتفاقی که نزدیکای غروب برای سایه اجسام می افتد.نزدیکای ظهر که آفتاب مستقیم می تابد اندازه سایه کمترین مقدار را دارد.
تمرین بعدی:
لینک زیر را به دقت ببینید و بعدش یگبار دقیقا از روی شکلها و با توجه به چیزایی که گفتیم سعی کنید شکل سیب آخری را در بیاورید.فقط همونی که طی حدودا 10 مرحله کشیدنشو نشون داده.یکبار هم یک سیب مشابه پیدا کنید و و عینا مثل شکل با چراغ مطالعه تون نورپردازی کنید و سعی کنید اون چیزی را که می بینید دقیق بکشید.سخت شد.نه؟!همان سیب را به یکبار به شکلی نورپردازی کنید که سایه بلندتری ایجاد شود و یکبار هم به شکلی که سایه کوتاهتر شود.نتیجه گیریتان را می توانید با کمک شکل نشان دهید؟
سوال و ابهامی بود حتما بپرسین.مثلا اینکه اومده اول نوار تیره روی شکل را مشخص کرده- بر خلاف شیوه ما که اونو بعد از یه سایه زدن کلی مشخص می کردیم- فقط برای نشون دادن و آموزشه .اگر دقت کنید در ادامه از همون شیوه تدریجی سایه زدن استفاده کرده و استفاده از محوکن بعد از هر پرده سایه زدن.
http://willkempartschool.com/how-to-shade-a-drawing-light-shadow-part-2/
کلا باید 6 تا کره ترسیم کنید تا آخر هفته.سه تا کره بود و سه تا هم سیب.سیبها احتیاج به نورپردازی داشتند.تاکید ما بر دقیق درآوردن محیط و فرم بیرونی سیب نیست.فعلا درست درآوردن سایه ها اهمیتش بیشتره.
ویدیو:
لینک پایینی را هم ببینید و کلیپش را هم همچنین.اگه یه خورده دقت کنید انگلیسی حرف زدنشم متوجه میشین چون به همراه شکلا داره توضیحاتشو میگه.اول کار میاد یه جدول تنالیته 5 خونه ای ترسیم میکنه که راهنمای سایه زدنش بشه و همون شماره ها را هم روی شکلها مشخص کرده.یه پیش مطالعه خوب هم حساب میشه برا بقیه احجام.اگر با دقت ببینید جواب سوال (علت نور بازتابی) را می تونید حین صحبتهاش پیدا کنید.اینم تقلبی بود که رسوندیم بهتون.چیکار کنیم دیگه!
تمرین:
اصطلاحات انگلیسی احجام پایه را هم پیدا کنید و همچنین اصطلاحات سایه زدن و نورپردازی و هر چی کلمه کلیدی و مهم تو این درس استفاده کردیم و درس قبلی
http://mrszotos.weebly.com/assignment-2-shading-forms.html
- ۹۳/۰۸/۱۲